MegaHeks - Wat is Geochachen
 

Geocaching is een avontuurlijk spel voor GPS gebruikers. Deelnemen met schatzoeken, op z'n Engels 'cache hunt', is een goede manier om de voordelen en de prachtige mogelijkheden van een GPS te leren kennen. Het idee is begonnen met dat personen en organisaties/verenigingen (denk hierbij aan de scouting) caches verstoppen over de hele wereld en de locaties van deze caches delen door op internet hun exacte positie te melden. Andere GPS gebruikers kunnen dan op internet kijken voor deze co÷rdinaten om deze caches te vinden. Wanneer de cashe gevonden is zit er altijd iets in, je mag er iets uithalen, maar wordt wel aan jou gevraagd om er iets terug in te leggen voor de volgende vinden. Wanneer je een cache hebt gevonden kun je hem loggen op de Geocaching website en kunnen andere deelnemers zien dat ie gevonden is.

 
Wat is een GPS ?
 

GPS is een afkorting van Global Position System. Het is een apparaat dat aangeeft waar jij je op de wereld bevindt. Het gebruikt meerdere satellieten om de plaats te bepalen waar jij staat. De plaats waar jij staat geeft ie aan in Co÷rdinaten. Voor als voorbeeld een cache in Amsterdan (Urban 1). Die heeft deze co÷rdinaten: N 52░ 21.342 E 004░ 51.696.

 
Verschillende soorten caches
 
Ook zijn er verschillende soorten caches, hieronder worden ze beschreven:
 

Traditionele Cache
Dit is het meest voorkomende type cache, vaak bestaand uit een tupperware/rubbermaid doos, munitie kist, of een emmer met deksel gevuld met hebbedingetjes en een logboek. De algemene regel voor deze cache is ,"neem iets uit de cache, laat iets achter en schrijf in het logboek". Sommige caches hebben een bepaald thema, wees er dus zeker van dat je de beschrijving goed hebt gelezen voor je op jacht gaat.

Multi Cache
Een meervoudige cache bestaat uit 2 of meer caches. Er zijn vele variaties mogelijk, maar meestal bevat de eerste cache een hint om de tweede te vinden, de tweede bevat een hint voor de derde, enzovoorts. Een offset cache (waarbij je naar een locatie gaat om hints te zoeken voor de locatie van de echte cache) moet je zien als een multi-cache.
  

Virtuele Cache
Een virtuele cache is een cache die alleen bestaat uit een locatie. Er bestaat dus geen tastbare cache. Afhankelijk van wie hem 'verstopt' heeft, kan de virtuele cache een antwoord geven over de locatie, bestaande uit een interessante plaats, een opdracht, etc. De beloning, de schat, is de locatie zelf en het delen van informatie over je bezoek aan de cache.
  

Letterbox Hybrid Cache
Letterboxing is een andere vorm van schatzoeken. Bij deze vorm maakt men gebruik van aanwijzingen in plaats van coordinaten. Echter, in enkele gevallen heeft de letterbox coordinaten, de maker heeft hem dan zowel letterbox als geocache gemaakt.
  

Event Cache
Er zijn momenten dat je ervaringen met mede geocachers wilt delen. Event caches zijn locaties waar ervaringen worden uitgewisseld en waar nieuwe vrienden worden gemaakt. Event geocaches zijn dus locaties om elkaar te ontmoeten. Na de meeting worden de caches gearchiveerd.
  

Onbekende Cache
Om wat voor reden dan ook heeft deze cache geen aanduiding, of is hij als verrassing bedoeld voor de jager.

 
Hieronder een foto van de 'Vuursche Cache'. Een minutie kistje. En het is een traditionele cache.